SummerLabb at Eurosonic Noorderslag in Groningen (January 14, 15 and 16, 2016)


SummerLabb is the place where research institutes, polytechnic universities and sustainability companies come together. They give visitors the opportunity to experience (technological) sustainable innovations.

What will the future bring and how can we apply these innovations? Visit SummerLabb and share your story while talking to lots of professionals in this business and enjoy some great music.

Get inspired by many innovative concepts based on energy, water, lights, architecture and food, which all refer to the near future of festivals.

Partners of SummerLabb:
Gasunie, Shell, Weder, Stichting Jonge Onderzoekers Groningen, ScienceLinx, Rijksuniversiteit Groningen, Bredenoord, Energy College, TU/Eindhoven, Gemeente Groningen, YouTech Magazine, BioBoxx, Energy Valley, Gevelsolutions, Walas & Provincie Drenthe, Gemeente Emmen, IVN Drenthe i.s.m. Things IO en Breien met Agnes, Waterschap Drents Overijsselse Delta i.s.m. Milllvision, Cumapol, BioBTX, Green PAC, Drenthe College.

Thursday:
10AM-10PM: SummerLabb open for visitors

Friday:
10AM-10PM: SummerLabb open for visitors

Saturday:
10AM-6PM: SummerLabb open for visitors


Aftermovie: SummerLabb op Wereldhavendagen 2015

SummerLabb Wereldhavendagen Rotterdam 2015

SummerLabb @ Wereldhavendagen Rotterdam! Kijk je mee?

Posted by Summerlabb on donderdag 10 september 2015

SummerLabb stond van 4 t/m 6 september op de Wereldhavendagen in Rotterdam. Hoe dat was? Check bovenstaande video!


Innovatief slaap onderzoek onder Rotterdamse tieners afgetrapt tijdens SummerLabb op Wereldhavendagen in Rotterdam

Ook dit jaar laat duurzaamheidsplatform SummerLabb tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam het publiek kennismaken met de toekomst. Dit futuristische inkijkje is het resultaat van de nauwe samenwerking tussen meer dan twintig startups, multinationals en onderwijsinstellingen. Een van de veelbelovende onderwerpen is het, het innovatieve slaaponderzoek van Generation R, een grote onderzoeksgroep van het Erasmus MC, dat haar start beleeft op 4 september tijdens Summerlabb op Wereldhavendagen.

Generation R onderzoekt de gezondheid, ontwikkeling en groei van Rotterdamse kinderen. Op SummerLabb wordt het speciale groeionderzoek slaaponderzoek afgetrapt met een bijzondere gadget om slaap bij 1500 tieners te monitoren. Onderzoekster Elize Verhoeff: “De actigrafie horloges van Geneactiv helpen ons onderzoeken of het voor opgroeiende tieners belangrijk is hoe lang ze slapen. Eerder werd binnen dit onderzoek met vragenlijsten gewerkt, de horloges maken het onderzoek betrouwbaarder.” Samen met drie andere specialisten toont Verhoeff in totaal vier onderzoeken waar het ziekenhuis momenteel aan werkt.
(meer…)


SummerLabb op Marinedagen 2015

Zaterdag en zondag zijn we met SummerLabb op de Marinedagen in Den Helder! Met een aantal toffe partners en hun concepten gaan we bezig met de thema’s Energie, Biogas, en Zonne–energie.

Zo brengt onze partner Energy Valley haar volledig op zonne-energie varende Solar boat mee naar Den Helder. Er vaart eentje tussen de marineboten, maar we gaan ook laten zien hoe zo’n speciale boot gebouwd is. Ook Gasunie is van de partij met hun succesvolle Power To Gas fiets, Bredenoord laat hun schone Solar-E-Saver aggregaat zien, Liander komt met een leerzame quiz en Youtech Magazine heeft een leeshoek en gaat de jongste bezoekers verrassen met opmerkelijke proefjes!

Kom dus dit weekend langs bij ons in Den Helder, aan de grootste marinehaven van Nederland! (En vergeet je niet in te smeren.)

Hier vind je ons (klik voor groter – opent in nieuw venster)


SummerLabb dit weekend op Alles Kids in Drenthe

Op zaterdag 20 juni en zondag 21 juni zijn we in Emmen met SummerLabb! We staan op het gratis festival Alles Kids In Drenthe en nemen een aantal toffe concepten mee:

Mine Your Own Business
Hoe kan stadsafval hergebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten? In een workshop wordt uitgelegd hoe je van een oud t-shirt een hippe en unieke tas kunt maken. Nu hebben wij natuurlijk een berg oude shirts liggen, maar het zou nog mooier zijn als je zelf ook een oud shirt meeneemt en een nieuwe leven schenkt in de vorm van een tas!

Onbekende schatten onder onze voeten
De grond onder onze voeten zit vol met rijkdom. Bodembewoners als de mol, regenworm en springstaart doen enorm veel voor ons: water zuiveren, eten produceren, stoffen voor onze kleren leveren, onze planeet leefbaar houden… Moeilijk voor te stellen, en daarom gaat NIOO-KNAW het laten zien op SummerLabb. Hoeveel leven zit er in één handje zand?

(meer…)


SummerLabb spreekt in Vancouver

20140405_Persfotos-Jan-Douwe_LR_009-1.jpg

Op 28 en 29 april spreekt SummerLabb initiatiefnemer Jan Douwe Kroeske in Vancouver over hoe in Nederland de relatie tussen events en sustainability is.

Uitgenodigd door het in Vancouver gevestigde Dutch Urban Design and Development Centre (DUDOC), zal de presentator viermaal spreken voor zo’n 200 Canadese genodigden. Ook is er op maandagavond 27 april een ontmoeting met een club studenten die in het kader van het thema Discover Urban Recources werkt aan veilingproject Mine Your Own Business.

SummerLabb komt graag naar Vancouver, de meest duurzame stad in Canada, de nummer twee in Noord-Amerika en de nummer drie in de wereld. Maar dat is nog maar het begin: middels milieu- en klimaatdoelen die verwoord staan in het Greenest City Action Plan wil Vancouver in 2020 de groenste en meest duurzaamste stad te wereld zijn. Daarmee biedt Vancouver een geweldige voedingsbodem voor nieuwe en aanvullende technieken, innovaties, design en operationele toepassingen.

Bron tweede alinea: DUDOCvancouver.nl


Veel belangstelling uit China voor SummerLabb

11082594_807252649367763_7275521388062284591_n

De snelle industriële en economische groei van China heeft als gevolg dat het land kampt met enorm veel vervuiling. Steden worden geteisterd door smog, rivieren zitten vol met chemisch afval. Inmiddels reden genoeg voor de Chinese overheid, ook onder druk gezet door de publieke opinie, om de pijlen te richten op duurzame oplossingen.

SummerLabb werd dan ook met veel enthousiasme onthaald in China, afgelopen maand. “Het concept spreekt ze enorm aan,” vertelt voorzitter Bernard de Geus (*). “Belangrijk hierin is met name de mogelijkheid die wij met ons duurzaamheidsplatform bieden om gemakkelijk de dialoog aan te gaan met het publiek.”

Het bleef echter niet bij praten, met de International Academy of Low-Carbon Development is in Shenzhen een overeenkomst (**) gesloten om het SummerLabb concept vanuit het perspectief van China verder te ontwikkelen. Minister President Mark Rutte was aanwezig bij deze mooie stap voor SummerLabb.


(*) Dr. Bernard de Geus studeerde Moleculaire Biologie en Genetica aan de Universiteit Utrecht en promoveerde aan de Universiteit van Leiden. Hij was oa werkzaam bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij en het Netherlands Genomics Initiative.

(**) Letter of Intent to evaluate the feasibility of the establishment of a Sino-Dutch collaboration in both Benchmarking in the water- and waste water treatment sectors as well as in the Low Carbon Zone in Shenzhen.